Potrivit Noului Cod de procedură al României, obligația stabilită prin hotărârea unei instanțe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie iar în cazul în care debitorul (persoana care datorează) nu execută de bunăvoie obligația sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare, respectiv executorul judecătoresc.

Practic, în cazul în care un creditor (persoana față de care se datorează) deține împotriva dumneavoastră a hotărâre a unei instanțe prin care s-a stabilit faptul că trebuie să vă îndepliniți față de acesta o anumită obligație, care poate fi atât plata unei sume de bani dar și alte obligații de a face, iar dumneavoastră întârziați să o îndepliniți, creditorul se poate adresa unui executor judecătoresc care are puterea investită de stat de a vă forța să executați obligația .

De asemenea, o altă situație în care executorul judecătoresc poate porni executarea silită este cea în care creditorul deține împotriva dumneavoastră un alt titlu executoriu, altul decât o hotărâre judecătorească.

Legiuitorul este cel care conferă unui act calitatea de titlu executoriu și un exemplu în acest sens este cel regăsit în art. 42  alin. 6^1 din LEGEA nr. 51 din 8 martie 2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, care prevede faptul că „Factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu.”

Astfel, toate facturile emise de către companiile care furnizează servicii de utilități, cum ar fi gaze, energie electrică, apă-canal, alimentare cu energie termică, salubrizare, pot fi puse direct în executare de către executorul judecătoresc, fără a fi necesară obținerea în prealabil a unei hotărâri judecătorești și una dintre cele mai folosite modalități de executare este poprirea asupra conturilor bancare ale debitorului.

Totuși, trebuie să știți că executorul judecătoresc este obligat conform legii să urmeze anumite etape în vederea îndeplinirii procedurii generale de executare silită, printre care menționez: încuviințarea executării în fața instanței de executare, comunicarea titlului executoriu și a somației, etc.

Orice omisiune a executorului judecătoresc în vederea îndeplinirii procedurii va putea fi invocată de către dumneavoastră în fața instanței de judecată prin intermediul contestației la executare formulată în termenul legal, care va putea duce la anularea executării silite, eliberându-vă astfel de orice obligație.

Aceasta a fost și situația în dosarul Judecătoriei Lipova, când debitorul reprezentat de avocat a obținut anularea executării silite în fața instanței de judecată:


Dacă vă aflați într-o situație asemănătoare apăsați butonul DESCRIEȚI PROBLEMA din pagina de start a site-ului sau accesați următorul link https://avocatbalog.ro/contact/