Dreptul de proprietatea în România de astăzi este un privilegiu pentru care românii s-au luptat cu vitejie încă din cele mai vechi timpuri, predecesorii noștri reușind cu îndârjire, puțin câte puțin, să contureze un teritoriu vast, plin de bogății, de care ne putem bucura în prezent cu toții.

Aflată într-o continuă dezvoltare, proprietatea stă la baza prosperității societății omenești și dă expresie accesului suprem al omului, luat individual sau în colectivitate, la însușirea bunurilor naturale sau create prin activitatea umană.

În scopul final al protejării prerogativelor dreptului de proprietate, legea pornește de la definirea acesteia ca fiind un drept subiectiv care conferă posibilitatea însușirii unui lucru, permițând titularului său să exercite posesia, să folosească și să dispună de acel lucru, în putere proprie și în interes propriu, în cadrul și cu respectarea dispozițiilor legale.

Disputele însă în privința atributelor proprietății de posesie, folosință și dispoziție sunt frecvente iar protejarea acestora din punct de vedere juridic implică o bună cunoașterea a prevederilor legale în materia drepturilor reale.

Un exemplu de litigiu în care clientul asistat de către avocat iese câștigător în fața unor persoane care solicitau restituirea unor bunuri de dimensiuni mari integrate de către aceștia într-un imobil închiriat de la client, este cel finalizat prin recurs la Curtea de Apel Cluj.

Astfel, în acest litigiu s-a demonstrat că, prin intermediul accesiunii imobiliare artificiale, construcțiile și orice alte lucrări cu caracter durabil efectuate asupra unui imobil de către o terță persoană revin proprietarului acelui imobil iar persoana care le-a efectuat are dreptul, în anumite condiții, la despăgubiri, dar numai dacă pretențiile sunt solicitate într-un termen legal.

Dacă vă aflați într-o situație asemănătoare sau în cazul oricărui litigiu referitor la dreptul dumneavoastră de proprietate apăsați butonul DESCRIEȚI PROBLEMA din pagina de start a site-ului sau accesați următorul link https://avocatbalog.ro/contact/