Se întâmplă frecvent ca atât persoane fizice, cât și societăți comerciale, să încheie contracte nelegale cu diferiți furnizori de servicii / produse fără a citi cu atenție și în integralitate documentele contractuale, având încredere în persoana care le înmânează sau, deși sunt citite, acestea conțin clauze abuzive cu termeni juridici greoi, înțeleși de persoane de specialitate.

Desigur, cea mai bună variantă pentru a preîntâmpina o eventuală pagubă este de a citi cu atenție contractul, și, dacă nu sunteți sigur de anumite aspecte din cuprinsul acestuia, este indicat să apelați înainte de a semna contractul la o persoană neutră, fără interes în acel contract, respectiv la un avocat.

Dacă totuși ați semnat contractul și o prevedere din acesta vă provoacă anumite prejudicii, trebuie să știți ce variante aveți la dispoziție iar soluțiile diferă în funcție de calitatea pe care lege o conferă acelei părți lezate din contract, care poate fi o persoană fizică sau o persoană juridică.

În cazul unei persoane fizice legea oferă mai multe mijloace de protecție, cum ar fi cele prevăzute în LEGEA nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.

Astfel, persoana fizică prejudiciată de un contract cu o societate comercială se poate adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și, în cazul în care organele de control ale acesteia constată încheierea unor contracte care conțin clauze abuzive, vor sesiza instanța competentă pentru a dispune încetarea utilizării acelor clauze pentru viitor și modificarea contractelor aflate în curs prin eliminarea prevederilor nelegale.

Nici persoanele juridice nu sunt lipsite de protecție din partea legii și un astfel de exemplu este prezent în Codul civil al României, care se referă la anumite clauze standard introduse în contracte care nu vor produce efecte decât dacă sunt acceptate, în mod expres, în scris, de cealaltă parte. 

Asemenea clauze se pot referi la: limitarea răspunderii în folosul celui care le propune, dreptul de a denunţa unilateral contractul, suspendarea executării obligaţiilor, restrângerea libertăţii de a contracta cu alte persoane, reînnoirea tacită a contractului sau alte asemenea.

Dacă vă aflați într-o situație asemănătoare apăsați butonul DESCRIEȚI PROBLEMA din pagina de start a site-ului sau accesați următorul link https://avocatbalog.ro/contact/